Geplaatst in Uncategorized

het ijsbad

Zaterdag 18 april heb ik bij Dave Doornbos een workshop ‘methode Wim Hof’ gevolgd. Wim Hof staat bekend als the Iceman.  Een collega had me op de workshop geattendeerd. Na het zien van de documentaire Retour Hemel van Mark Bos, en de aflevering van Katja’s bodyscan, waarbij het omgaan met pijn centraal stond (met een ijsbad als apotheose), maakte dat ik wel enthousiast werd.

Nu sta ik bekend als een enorme koukleum. Het zwembad in Zuid Frankrijk in de zomer is me al snel te koud…. wat moet ik dan in een bak met ijs.

We waren met een groep van 11 personen en tijdens het voorstelrondje, waarbij we aan moesten geven waarom we deze workshop volgden, twijfelde ik eraan of ik zou zeggen dat ik ziek was. Uiteraard ben ik meer dan alleen Merel met kanker. Ik ben ook nog gewoon Merel. Bovendien schrikken mensen er altijd van en hebben dan moeite zich een houding te geven. Bij deze workshop heb ik wel aangegeven dat ik ziek was, ook omdat longkanker uit de taboesfeer gehaald moet worden en omdat de ademhalingstechnieken vrij intensief waren.

De ademhalingsoefeningen waren ook erg intensief. Eigenlijk pomp je zoveel zuurstof in je bloed, dat je overcapaciteit krijgt. 30 keer snel diep inademen en na die 30 keer net zolang je adem inhouden, tot je echt de ademhalingsprikkel voelt. Dan weer 1x inademen, 15 seconden je adem vasthouden en uitademen. Dat is 1 cyclus.We hebben dit 45 minuten achter elkaar gedaan.

In het begin vond ik het absoluut niet prettig. Je krijgt in je lichaam allemaal tintelingen, je hebt het gevoel dat je omvalt/flauwvallen en je controle over je lichaam is weg. Wat belangrijk was, om je niet te verzetten tegen deze gewaarwordingen, maar het gewoon te accepteren. Dat is nieuw voor mij en zal ik mee moeten oefenen. Het hebben van geen controle is en blijft heel moeilijk. We dachten allemaal dat we 5 minuten bezig waren, maar we waren al 45 minuten bezig. Je raakt dus net als met hardlopen in een flow. Dan heb je maar zo tijd ‘gemist’.

Na deze moeilijke ademhalingsoefeningen gingen we het bad in. Het was wel moeilijk om in april met je witte lichaam in een bikini te staan, waarbij de kilo’s van de medicijnen flink te zien zijn. Vergeleken met de ademhalingsoefeningen was het ijsbad een eitje. Alles draait om focus en het toelaten van de kou. Echt een aanrader om te doen!!

IMG_2237IMG_2240

Vandaag weer naar de longarts geweest. Benieuwd of mijn leverwaarden waren gezakt. Al 2 weken begin ik de dag met warm water met citroen en probeer suikervrij te eten. Alles om mijn lever wat te ontlasten. Mijn leverwaarden waren inderdaad gezakt en bijna normaal. Over 4 weken hoef ik pas voor een CT scan, bloed, ecg en bezoek longarts terug te komen!

Advertenties

Auteur:

vrouw, 48 jaar, samen met mijn man 2 geweldige kinderen van 10 en 12 jaar. Met veel plezier werkzaam bij de Pedagogische Academie van de Hanzehogeschool Groningen, bij zowel de opleiding als het lectoraat Integraal Jeugdbeleid. Sporten vind ik heerlijk, daar word ik gelukkig van. Sinds november 2014 is longkanker met uitzaaiingen naar de lymfeklieren geconstateerd. Het blijkt dat de Ros1 translocatie oorzaak is.

8 gedachten over “het ijsbad

 1. Wauw wat goed!!!! Het idee al brrrrrrr Deze therapie van WIm Hof hoorde ik voor het eerst bij Wubbo Ockels, die een aflevering met Ivo Niehe voor de tcshow had gemaakt. Die is ook overal te vinden op het internet en het kijken meer dan waard.

  Liked by 1 persoon

 2. Volgens mij is dit een supergoeie meditatie oefening. Totale controle over je ademhaling en je lichaam terwijl je in een ijsbad ligt! Petje af…moet voelen als een overwinning op je lichaam:-) een manier om controle te krijgen. Mentaal groei je daar enorm van. Nu ik dit zo gelezen heb denk ik dat ik het ook wel eens wil proberen… ik ga nu nog steeds met een kruik naar bed en ben ook een enorme koukleum!
  xx

  Liked by 1 persoon

  1. Ga je mee Marja? Gezellig. Ga inderdaad nu vaker, heb de smaak te pakken. Meer mensen willen mee. Wilde ook naar IJsland in november. Dip in water, hardlopen en fietsen. Maar je moet voor al je spullen ook zelf zorgen ( mountainbike met spikes etc. ) is me teveel gedoe. Reis en sponsoren zie ik wel zitten, maar materiaal moet daar gewoon aanwezig zijn.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s