Geplaatst in lotgenoten

Boek ‘Kankerklas’

Deze Pinksterdagen heb ik in één adem het boek Kankerklas gelezen, geschreven door Corien van Zweden. Ze heeft een prettige schrijfstijl en behandelt op een niet al te zware manier het omgaan met deze rotziekte.

Uiteraard waren er gedeelten waarbij de tranen van verdriet over mijn wangen liepen, maar ook heb ik heel hard moeten lachen als ik bepaalde ‘gedragingen’ herkende.

Zelf begon ik met geeltjes te plakken op uitspraken/ stukjes die ik boeiend vond, maar naarmate het boek vorderde, werd mijn boek wel erg geel. Daar ben ik dus maar mee opgehouden.

Prettig is dat zij aan de hand van de ervaringen van lotgenoten ook vragen voorlegt aan ‘deskundigen’ en dat ze goed bronnenonderzoek heeft gedaan. Van praktijk naar theorie! Helemaal prettig is dat het geen waardeoordelen velt over hoe je er ‘het beste’ mee om kunt gaan. Wel worden de verschillende coping strategieën toegelicht en wordt uitgelegd dat deze ook kunnen veranderen.

Het enige jammere is, dat ze niet de partners aan het woord heeft gelaten in haar boek. Als ze dat had gedaan, was de cirkel rond geweest.

Ik raad het boek iedereen aan, die in zijn of haar omgeving te maken heeft met kanker. Het heeft mij veel meer inzicht gegeven in mijn eigen emoties en handelwijzen.

omslag

Samenvatting

Als bij journaliste en schrijfster Corien van Zweden borstkanker wordt geconstateerd, zit haar oudste dochter in de brugklas. Al snel blijkt dat deze nieuwe klas een ‘kankerklas’ is: vijf van de tweeën twintig leerlingen hebben een ouder met kanker. Een bizarre situatie, die de getroffen ouders en hun kinderen tot lotgenoten maakt. En die ongewild tot vergelijken aanzet. Wat richt kanker in al die gezinnen aan? Hoe gaan de andere ouders met hun ziekte om? Wat verandert er in hun leven? En: wat denken de kinderen – alle vijf aan het begin van hun puberteit – ervan?

Kankerklas biedt houvast en herkenning voor iedereen die met kanker te maken heeft.

Advertenties

Auteur:

vrouw, 48 jaar, samen met mijn man 2 geweldige kinderen van 10 en 12 jaar. Met veel plezier werkzaam bij de Pedagogische Academie van de Hanzehogeschool Groningen, bij zowel de opleiding als het lectoraat Integraal Jeugdbeleid. Sporten vind ik heerlijk, daar word ik gelukkig van. Sinds november 2014 is longkanker met uitzaaiingen naar de lymfeklieren geconstateerd. Het blijkt dat de Ros1 translocatie oorzaak is.

5 gedachten over “Boek ‘Kankerklas’

  1. Dank je wel, Merel Hennink, voor de mooie woorden over mijn boek Kankerklas. Ik heb de link naar je blog gedeeld op mijn FB pagina facebook.com/kankerklas

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s